Penopauze - Symptomen, oorzaak en tips

Wat is de penopauze?

De penopauze wordt ook wel eens mannelijke overgang of andropauze genoemd. Uiteraard weet iedereen dat vrouwen hormonale veranderingen ondergaan als ze ouder worden. Dat mannen ook een zogezegde overgang mee maken is minder bekend. Je zou het dus kunnen zien als een man in de menopauze. Zodra mannen ouder worden begint het testosterongehalte af te nemen, dit is volkomen normaal en zorgt normaals gesproken niet voor klachten. Echter bij ongeveer 12% van de mannen ontstaan er klachten door een daling in testosteron en kunnen we spreken van een penopauze.

Oorzaak van de penopauze

Het hormoon testosteron is van uitermate belang voor mannen. Het hormoon wordt voor 95% geproduceerd in de testikels en dan via het bloed wordt het vervoerd door het lichaam. Testosteron is van invloed op veel dingen in ons lichaam zoals; spieren, libido, kracht van erectie, bloed, botten, hersenen en immuunsysteem. Zoals je ziet heeft testosteron op enorm veel dingen invloed. Daarom spelen er veel verschillende klachten als een man in de penopauze komt en een daling in testosteron heeft. De belangrijkste symptomen zijn echter libidoverlies, erectieproblemen, verminderd zin in seks. Ook spelen gewichtstoename, vermoeidheid en prikkelbaarheid een rol bij een man in de overgang.

Relevante artikelen:

 

Vanaf wanneer is de penopauze?

De penopauze die ontwikkelt zich vaak tussen het 40e en 70e levensjaar. Alle mannen ervaren in deze periode een vermindering van testosteron. We spreken echter pas van een penopauze of man in de overgang als er echt klachten ontstaan ten gevolge van een flinke testosterondaling. Het is daarom aan te raden om vanaf de leeftijd tussen 40 en 50 een keer je testosteron te laten checken. Mocht het heel laag zijn kan men ervoor kiezen om een andere levensstijl erop na te houden om verdere klachten en een penopauze te voorkomen.

 

Tips voor man in de overgang

Als een man in de penopauze komt zijn er diverse testosteron behandelingen. Dit is echter niet gezond en zorgt er dan ook voor dat het lichaam zelf geen testosteron meer aanmaakt. Het belangrijkste wat men kan doen en zelf in de hand heeft is een gezonde levensstijl. Dus meer bewegen, gezond eten, op tijd naar bed, verminderen van stress en geen nicotine en alcohol nuttigen. Daarnaast kunnen onze producten van Mr. Stiff helpen met het verlies van libido. Onze ingrediënten zijn volkomen natuurlijk en kunnen dus zonder risico’s gebruikt worden. Zodra het libido ondersteund wordt komt er ook weer meer energie los voor de man wat gebruikt kan worden om een gezonde levensstijl te ondersteunen.

 

Conclusie

De penopauze is een vervelend fenomeen maar helaas een realistisch probleem waar veel mannen tegen aan lopen. Met de juiste kennis en het bewustzijn kan men echter zich wel behoeden voor de andropauze. In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Echter als er al sprake is van testosteron daling en beginnende penopauze kan Mr. Stiff naast een gezonde levensstijl de man een extra energie en libido boost geven!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen