Een condoom omdoen en gebruiken, wij leggen het uit!

Wat is een condoom?

Een condoom is een dun rubber hoesje wat de man om zijn erecte penis heen brengt voorafgaand aan seks. Door een condoom te dragen tijdens de seks verminderd de kans op ongewenste zwangerschap en neemt de kans af om een seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) over te dragen. Als je jezelf wilt beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, is het condoom vandaag de dag nog steeds de enige optie - afgezien van geen seks hebben. In dit artikel behandelen we alles wat jij moet weten over een condoom gebruiken.

 

Hoe doe je een condoom om?

  • Check voordat je een condoom openmaakt altijd de houdbaarheidsdatum. Kunnen condooms over datum gaan? Ja, de meeste condooms gemaakt van latex hebben een houdbaarheidsdatum van 5 jaar. Hierna is een condoom onveilig in het het gebruik.
  • Voel of er een luchtbelletje zit in de verpakking. De fabrikanten van condooms doen opzettelijk een luchtbelletje in de verpakking van de condoom. Hierdoor kan de gebruiker van de condoom makkelijk checken of de verpakking en eventueel het condoom zelf een beschadiging heeft opgelopen. Zit er geen luchtbel meer in de verpakking? Dan is het condoom of de verpakking beschadigd geweest en is het niet veilig om het condoom te gebruiken.
  • Open de verpakking van het condoom voorzichtig. De verpakking van een condoom is makkelijk te openen maar kijk uit dat je het condoom zelf niet beschadigd. Het beste is om de verpakking in de hoek of zijkant open te scheuren.

 

Candoom openmaken

 

  • Knijp de condoom dicht met je vingertoppen en plaats de opening op het topje van je (erecte) penis. Door het knijpen in het topje van de condoom zorg je ervoor dat er een klein beetje ruimte vrij komt dat dient voor de opvang van sperma.

Condoom controleren op lucht

 

  • Zodra je het condoom op de goede plek hebt zitten kan je hem in zijn geheel naar beneden rollen. Zorg ervoor dat het condoom de gehele schacht van de penis bedekt. Kan je hem niet helemaal naar beneden rollen of zit het condoom te strak? Dan heb je een te kleine condoom en is het beter (en veiliger)  om een maatje groter te gebruiken.

Condoom omdoen

 

  • Controleer op lucht. Als het topje van de condoom aanvoelt alsof er veel lucht in zit kan je dit er gemakkelijk uitdrukken.

Condoom gebruiken

 

  • Na de sex en ejaculatie is het belangrijk dat je de condoom voorzichtig terugtrekt. Houd het condoom vast aan de basis en zorg ervoor dat het condoom netjes op zijn plaats blijft terwijl jij hem terug trekt.

Condoom gebruiken

 

  • Gooi het condoom in de prullenbak. Het is een goed idee om het gebruikte condoom in een stukje wc-papier te stoppen voordat je hem weggooit. Zo voorkom jij een rommeltje en bescherm je tegelijkertijd je privacy. Kijk uit met het doorspoelen van condooms in de wc. Hierdoor kan er een ophoping van latex ontstaan in de afvoer.

Condoom weggooien

 

Is een condoom ook veilig voor oraal gebruik?

Een condoom biedt ook bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoening bij oraal gebruik. In principe kan je ieder condoom hiervoor gebruiken. Let wel op dat je het condoom niet beschadigd met je tanden.

 

Hoe veilig is een condoom?

Veel mensen zijn benieuwd naar hoe veilig een condoom nou daadwerkelijk is. Als je een condoom omdoet en gebruikt met behulp van bovenstaande stappen zal hij voor 98% bescherming bieden. Open je de verpakking van een condoom op een lompe manier en doe je hem gehaast om zal het condoom een bescherming bieden van 85%. Dit betekend dus dat 15 van de 100 mensen na het gebruik van een condoom alsnog risico lopen op een eventuele zwangerschap of het verspreiden van een SOA. Gebruik een condoom nooit meer dan 1 keer. DIt maakt het gebruik van een condoom een stuk onveiliger

 

Hoe beter je bent in het omdoen en gebruiken van een condoom hoe kleiner de kans is dat er wat verkeerd gaat. Helaas is er bij perfect gebruik nog steeds een kleine kans dat er iets fout gaat. Dit kan liggen aan de manier waarop je het condoom bewaard hebt, in je portemonnee bijvoorbeeld.

 

Wil je nog beter beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschap kan je het condoom altijd in combinatie gebruiken met het “voor de zingen de kerk uitgaan” techniek. Hierbij haal je de penis uit de vagina voordat je klaarkomt of ejaculeert. Heb je last van vroegtijdige ejaculatie? Dan hebben wij een aantal handige manier om dat op te lossen!

 

Het gebruik van een condoom in combinatie van het slikken van de pil (anticonceptiepil) zal de kans op ongewenst zwangerschap uiteraard nog meer verkleinen.

 

Condooms hebben geen bijwerkingen

De meeste mensen zullen nooit enige last ondervinden van de bijwerkingen van een condoom. Wel vinden veel mensen dat de sex minder fijn aanvoelt aangezien de penis minder geprikkeld wordt. In erg zeldzame gevallen kunnen condooms irritatie veroorzaken bij mensen met een latex allergie. 

 

Ben je allergisch voor latex? Dan zijn er ook condooms verkrijgbaar zonder latex. Condooms zonder latex kan je kopen op plekken waar ook de normale condooms verkocht worden.

 

Hoe oud moet je zijn om condooms te kopen?

Vanaf iedere leeftijd mogen condooms gekocht worden. Veel jongens vragen dit zich af maar er zit geen wettelijke minimumleeftijd op condooms zoals bij sigaretten of alcohol. 

 

Glijmiddel en condoom samen

Glijmiddel op water of schiliconenbasis is altijd veilig om te gebruiken met ieder soort latex condoom. Het gebruiken van oliehoudende glijmiddelen zoals vaseline of lotion is niet aan te bevelen in combinatie met latex condooms. Olie kan latex condooms beschadigen en ervoor zorgen dat ze niet meer veilig in gebruik zijn. Weet je niet zeker of je glijmiddel en een condoom kan combineren? Lees dan de verpakking.

 

Terug naar blog

1 reactie

Hello
This is David can I have a discussion with you?

David

Reactie plaatsen