Sperma, de betekenis, functie, tips en feiten

Sperma

Wat is sperma?


Sperma zijn zaadcellen die vrijkomen bij een ejaculatie. De substantie is veelal dik en kleverig. Voor een ejaculatie komt er vaak ook voorvocht vrij. De kleur van sperma is individueel verschillend en kan variëren van wit tot witgeel. De zaadcellen lijken op kikkervisjes. De spermacellen worden geproduceerd in de teelbal en de bijbal dient als opslagplaats voor de zaadcellen. Wanneer een orgasme plaatsvindt wordt er meestal rondom de 3 milliliter sperma geëjaculeerd. Hier kunnen wel 300-350 miljoen zaadcellen in zitten. Ze zijn zo microscopisch klein dat in 1 druppel wel 120 miljoen zaadcellen kunnen zitten. Van het totaal is ongeveer 10% zaadcellen. De overige 90% bestaat uit zaadvocht en zaadblaasjes die vanuit de prostaat worden toegevoegd.

 

De route van sperma

Wanneer ejaculatie plaatsvindt worden zaadcellen gelanceerd vanuit de bijbal de zaadleiders in. Daarna komen de zaadcellen langs de prostaat en wordt er tevens zaadvocht aan het sperma bijgevoegd. Hierna is het sperma voor ejaculatie via de plasbuis. De urineleider die ook naar de plasbuis loopt wordt dicht geklemd en dan kan ejaculatie plaatsvinden zonder toevoeging van urine. Sperma wordt geëjaculeerd bij een orgasme met snelheden tot 45 kilometer per uur!

 

Temperatuur van sperma

De ballen van mannen hangen vaak met een redelijke lengte onder het lichaam. Dit is niet zonder reden. Er is namelijk een ideale temperatuur van 33 tot 34 graden nodig voor het produceren van sperma. Ook bevat de balzak een spier waarmee de afstand van het lichaam gereguleerd kan worden en daarmee ook de interne temperatuur van de balzak. Dit zodat gunstige omstandigheden voor de aanmaak van sperma gegarandeerd blijven. Door de ballen lager te hangen kunnen ze afkoelen en aangetrokken kunnen ze opwarmen. Het lichaam is een wonderlijke machine!

 

Kwaliteit van sperma

Hoe kwalitatief sperma is heeft te maken met meerdere factoren. De kwaliteit van wordt beoordeeld aan de hand van 3 factoren. Het aantal zaadcellen in het sperma, de beweeglijkheid, de vorm van de zaadcellen in het sperma.
Een man heeft natuurlijk kans op onvruchtbaarheid middels de genen maar mannen hebben ook veel invloed op de kwaliteit van het sperma door leefomstandigheden. Omdat zoals we eerder hebben gelezen de zaadcellen optimaal blijven bij temperaturen van ongeveer 33 tot 35 graden is het belangrijk dat ze niet overhit worden. Koks bijvoorbeeld hebben kans op onvruchtbaarheid omdat ze vaak dicht tegen het fornuis staan met hun testikels. Ook is overmatig saunabezoek bijvoorbeeld niet gunstig voor de zaadcellen. Anabole steroïden kunnen tot onvruchtbaarheid leiden bij mannen en vermindering van de kwaliteit. Ook overgewicht kan zorgen voor vermindering van testosteron en daarmee kwaliteit van sperma. Daarnaast hebben alcohol gebruik, roken en drugs ook een negatief effect op de kwaliteit. Ook speelt stress een grote rol bij de kwaliteit van sperma. Echter zijn er ook manieren om de kwaliteit van sperma te verhogen! Een gezonde voeding kan sperma kwaliteit niet alleen verbeteren, voornamelijk groenten en fruit. Daarnaast zorgt regelmatige krachttraining voor een verhoging van testosteron en daarmee productie van zaadcellen. In zijn algemeen kan dus gesteld worden dat een ongezonde levensstijl zorgt voor een vermindering in kwaliteit van sperma en een gezonde levensstijl in een verhoging van de kwaliteit.

Sperma invriezen

Door het invriezen worden de zaadcellen in principe in bewaring gesteld. De zaadcellen worden in vloeibare stikstof bewaard met een temperatuur van - 196°C. Vaak laten mannen dit doen voordat ze beginnen met chemotherapie om de kwaliteit van de zaadcellen te waarborgen. Vaak worden meerdere zaadlozingen ingevroren.

 

Sperma bevorderen

Zoals eerder gelezen is het mogelijk om de kwaliteit van sperma te bevorderen. Een gezonde levensstijl is hierbij cruciaal. Om de zaadcellen van optimale kwaliteit te houden is het belangrijk om gezond te eten. Een gezond gewicht erop na te houden, voldoende beweging en niet roken en/of drugs gebruiken. De ontwikkeling van zaadcellen heeft ongeveer drie maanden nodig. Als je dus met een partner de stap neemt om kinderen te nemen is het aan te raden om minimaal drie maanden van tevoren al gezond te leven om de kwaliteit van sperma te waarborgen. 

 

Sperma slikken (hoe smaakt sperma)

De smaak van sperma kan variëren door de voeding die je eet. Het schijnt dat als je veel fruit eet de smaak van sperma naar lauwe zoete fruitmelk kan smaken. Echter zijn de meningen verdeeld. In een vragenlijst werd gevraagd onder vrouwen en mannen wat de smaak van sperma omschrijft. Daar kwamen enkele hilarische reacties uit voort. Zoals je hieronder kan zien lopen de reacties nogal uiteen.

 • ‘’Het smaakt naar kastanjes, bitter en nootachtig’’.
 • ‘’De smaak is als bitter en zout eiwit’’.
 • ‘’Hoe ik het vind smaken? Naar dun lauw snot’’.
 • ‘’ Ik vind het een botersmaak hebben’’.
 • ‘’Als je mazzel hebt smaakt het naar een witbiertje’’.
 • ‘’ Sperma vind ik smaken naar zoute ballonen’ 
 • ‘’Naar slijmerig zwembadwater’’

 

Hoe krijg je meer sperma?

In de meeste porno video’s komen mannen voor die enorme zaadlozingen hebben met hoeveelheden van het goedje die niet in de buurt komen van de gemiddelde man. Dit is vaak dan ook nep maar sommige mannen kunnen zich onzeker voelen over de hoeveelheid sperma die vrijkomt bij een ejaculatie en willen graag een zaadlozing met meer sperma.  Gelukkig hebben wij hier voor jou enkele manieren om een ejaculatie met meer sperma te bewerkstelligen! 
 • De meest effectieve manier is simpelweg minder klaarkomen. Het moment van eerste ejaculatie is een moment wat veel mannen bijblijft. Daar kwam gewoonlijk heel veel sperma vrij. Het grootste verschil is natuurlijk dat je tot dan nog nooit een zaadlozing had gehad. En dit geeft al een beetje aan in hoeverre de frequentie van ejaculatie van invloed is op de hoeveelheid sperma.  Het helpt dus om minder vaak te ejaculeren en daarmee dus minder masturberen. Iedere keer als je een zaadlozing hebt moet het lichaam opnieuw sperma produceren. Dus bewaar je ejaculatie voor het moment dat het ertoe doet! Namelijk wanneer je seks hebt! Zo ben je verzekerd van een ejaculatie met grote hoeveelheid sperma als dat is waar je naar op zoek bent.
 • Zorg dat je genoeg water drinkt. Eigenlijk is het ook logisch dat je lichaam water nodig heeft om sperma aan te maken want het is een vloeistof en dus moet je dit aanvullen met water. Voor een ejaculatie met voldoende sperma is het dus aan te raden om minimaal 2 liter water op en dan te drinken. Echter hoe meer water je drinkt dus 3 a 4 liter water hoe meer je zal produceren bij ejaculatie. Let op! Je kan ook te veel water drinken, drink nooit zoveel water in 1 keer maar gespreid over de dag in kleine slokjes. Dus zorg dat je een fles water in de buurt hebt en vul deze gedurende dag bij zodat je kan bijhouden hoeveel je drinkt.
 • Zorg voor de juiste bouwstoffen! Voor het produceren van meer sperma heeft je lichaam naast water ook andere bouwstoffen nodig. De belangrijkste voor de aanmaak van sperma zijn foliumzuur en zink. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het nemen van deze twee supplementen de productie van sperma verhogen met 74%. Het slikken van zink heeft alleen nut als je ook foliumzuur neemt. Anders zal het niet leiden tot een verhoogde aanmaak van sperma omdat je lichaam dan het zink niet kan verwerken. De richtlijnen zijn ongeveer 1mg foliumzuur en 15mg zink. Maar dit is een uitstekende manier om meer sperma te krijgen!
 • Om verder te gaan op bouwstoffen voor de aanmaak van sperma is proteïne nodig en dan ook de beste bouwstof voor de aanmaak van sperma. Er zit zelfs dusdanig veel proteïne in sperma dat men het zou kunnen nuttigen als een eiwit shake! Het bestaat namelijk voor 50% uit eiwit! In het sperma zitten de zaadcellen en de kopjes van deze zaadcellen zijn degene die de proteïne nodig hebben. Proteïne bestaat uit aminozuren en de belangrijkste voor de aanmaak van sperma zijn L-arganine, L-carnitine en L-Lysine. De makkelijkste manier is om ook deze in een voedingssupplement te nemen.
 • Uiteraard is het altijd goed om te stoppen met roken maar als je meer sperma wil is dat zeker een van de dingen die aan te raden zijn. Roken heeft een hele slechte invloed op de zaadproductie en tevens de kwaliteit van het sperma. Ook is het zo dat wanneer je als vader rookt dat een kind met medische problemen geboren kan worden, puur door het sperma! Ook is alcohol zeer slecht voor de productie en kwaliteit van sperma. Alcohol droogt het lichaam uit en zoals we al geleerd hebben is een goede vochthuishouding van uitermate groot belang voor de aanmaak van sperma. Dus om veel te produceren bij ejaculatie dat ook nog van goede kwaliteit is, is het aan te raden om te stoppen met roken en drinken of in ieder geval te minderen.
 • Nog een belangrijke oorzaak voor een vermindering van sperma is stress. Zoals we allemaal weten is stress ongezond. Bij het ervaren van stress maken we het hormoon cortisol aan. Dit hormoon is zeer slecht voor het lichaam als het chronisch is omdat het ook de testosteron productie afremt. En aangezien testosteron het mannen hormoon is speelt het een buitengewoon belangrijke rol bij de aanmaak van sperma. Neem momenten van ontspanning. Een wandeling, yoga of mediteren kan helpen stress te verminderen op en dag. Begin nu met het aanpakken van stress en word niet alleen gezonden maar krijg ook die ejaculatie met meer sperma die je wilt!
 • De laatste tip voor meer sperma is beweeg meer! Productie van sperma is afhankelijk van hoe goed je lichaam functioneert. Betere bloedsomloop door bewegen is van groot belang voor de aanmaak van sperma. Vooral cardio is goed voor betere bloedsomloop maar met krachttraining maak je meer testosteron aan wat op zijn beurt weer meer zaadproductie teweegbrengt. Voor optimaal resultaat doe je dus aan beide vormen van bewegen! Voel je goed en produceer meer sperma een win-win situatie!

 

Hoe lang leeft sperma?

Zaadcellen kunnen in de vagina, baarmoeder en eileiders nog zeker 72 uur overleven. Ook blijven zaadcellen nog 48 uur vruchtbaar na ejaculatie. Als sperma niet wordt geëjaculeerd wordt het na ongeveer een maand afgebroken en weer opgenomen in het lichaam.

 

Feitjes over sperma

De zaadcel is ontdekt door een Nederlander namelijk Antoni van Leeuwenhoek. Hij bekeek in 1677 zijn sperma onder de microscoop en zag enorme hoeveelheden kikkervisjes bewegen, namelijk de zaadcellen!
De verste ejaculatie is 6 meter , dit bijzondere kunstje is uitgevoerd door de Amerikaan Horst Schultz.
Terug naar blog

Reactie plaatsen