Erectieproblemen boven de 50

Mannen die de 50 gepasseerd zijn zitten nog vol levensvreugde. Ze hebben vaak al mooie herinneringen opgebouwd, maar vanaf hun vijftigste levensjaar worden ze vaker geconfronteerd met uitdagingen en kwaaltjes. Een voorbeeld hiervan zijn erectieproblemen. Dit heeft vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. 

Voor veel mannen is dit misschien een gevoelig onderwerp, maar toch is het heel belangrijk om te weten dat erectieproblemen veelvoorkomend zijn bij mannen van na de 50. In deze blog bespreken we de oorzaken, verschillende behandelingen en ook wat tips om mannen met erectieproblemen boven de 50 jaar te helpen hun seksleven weer nieuw leven in te blazen.


Erectieproblemen boven de 50


Allereerst: erectieproblemen boven de 50 zijn heel normaal! Je bent lang niet alleen. Veel mannen die de 50 gepasseerd zijn krijgen hiermee te maken. Wanneer je als man ouder wordt, neemt de bloedtoevoer naar jouw penis af. Hierdoor wordt deze minder actief en kan het langer duren om de penis in erectie te krijgen. 


Naast leeftijd zijn ook factoren zoals: roken, overmatig alcoholgebruik, voortdurende stress en sommige medicijnen, een oorzaak van erectieproblemen. Gelukkig bestaan er voldoende behandelingen voor mensen met erectieproblemen boven de 50.


Hoe worden erectieproblemen bij mannen boven de 50 veroorzaakt?


Hoe komt het nou dat mannen van boven de 50 jaar vaker te maken krijgen met erectieproblemen? Erectieproblemen treden op latere leeftijd vaker op, omdat er aanzienlijk veel factoren zijn die de gezondheid van de penis beïnvloeden. Voordat we een aantal handige tips geven voor jouw erectieproblemen, duiken we nog even dieper in de oorzaak ervan.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen is een tekort aan testosteron. De productie van testosteron neemt namelijk af bij mannen tussen het 30ste en 40ste levensjaar. 

Testosteron is een belangrijk hormoon dat verantwoordelijk is voor allerlei seksueel gerelateerde functies, zoals het stimuleren van de spermaproductie en het stimuleren van ‘zin’ in seks. De afname van de testosteronspiegel bij oudere mannen leidt daarom in veel gevallen tot een minder groot verlangen naar seks én een minder goede werking van de penis. Het geslachtsdeel zal dus minder vaak en korter in erectie gaan.

Een tweede factor die erectieproblemen bij mannen boven de 50 versterkt, is de opkomst van verschillende gezondheidsproblemen zoals: hart- en vaatziekten, diabetes, een te hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, alcohol en roken. Elk van deze aandoeningen heeft een negatief effect op de bloedstroom. Het is dus logisch dat dit bijgevolg erectieproblemen met zich meebrengt, omdat een erectie afhankelijk is van de bloedstroom naar de penis.


Wat kun je doen tegen erectieproblemen boven de 50?


Er kunnen – naast het ouder worden - nog verschillende andere factoren aan de oorzaak liggen van jouw erectieproblemen. Hieronder hebben we enkele tips voor jou op een rij gezet om jouw erectieproblemen efficiënt en gezond aan te pakken.


  • Praat met je arts

Als je merkt dat je problemen hebt om een erectie te krijgen, bespreek je dit best grondig met jouw arts. Hij of zij kan controleren en nagaan of er onderliggende gezondheid gerelateerde aandoeningen zijn die bijdragen aan jouw erectieproblemen. Je arts kan jou geschikt advies geven over mogelijke medicatie, therapie of andere behandelingen die jou kunnen helpen de erectieproblemen te verminderen.


  • Pas je levensstijl aan

Je levensstijl aanpassen helpt vaak bij het verminderen van erectieproblemen. En nee, je moet echt niet drastisch je hele leven omgooien. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een gezonder dieet, af en toe naar de sportschool gaan, voorgoed de sigaret uit je leven verbannen of het vermijden van overmatig alcoholgebruik. Moet lukken, toch?


  • Medicatie tegen erectieproblemen

Er zijn gelukkig verschillende medicijnen beschikbaar die jou helpen bij het oplossen van erectieproblemen. Deze hulpmiddeltjes werken snel en doeltreffend om de bloedtoevoer naar jouw penis te vergroten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker een erectie kunt krijgen. Het is wel belangrijk alleen gebruik te maken van erectiemiddelen na overleg met je arts.


  • Oefeningen voor bekkenbodemspieren

Heb jij ooit al gehoord van oefeningen voor je bekkenbodemspieren? Ze zijn een echte aanrader, want het trainen van je bekkenbodemspieren helpt écht bij het verbeteren van de bloedstroom naar je penis. Je zal de kwaliteit van je erecties snel zien verbeteren! Online zijn er verschillende oefeningen terug te vinden die je kunt uitvoeren om jouw bekkenbodemspieren te versterken.


Erectieproblemen bij mannen boven de 50: niet altijd een fysiek probleem!


Ja, het klopt dat erectieproblemen vaak een fysieke oorzaak hebben, maar toch kunnen ze ook worden veroorzaakt door emotionele, psychologische of sociale factoren. Dit komt omdat ‘zin’ in seks en erecties een complexe samenhang zijn van verschillende onderdelen, zoals: fysieke, psychologische, cognitieve en emotionele factoren. 

Bij emotionele factoren moet je denken aan: stress, angst, een depressie, overmatige vermoeidheid of relatieproblemen. Deze factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van erectieproblemen. Ook cognitieve oorzaken zoals: negatieve en duistere gedachten, extreme onzekerheid of faalangst leiden tot erectieproblemen bij oudere mannen.

Tot slot kunnen ook verschillende sociale factoren – denk aan: sociale druk of onzekerheid over de eigen seksuele prestaties - bijdragen aan erectieproblemen. Dit komt vooral voor bij oudere mannen, omdat zij zich vaker zorgen maken over hun eigen kracht om goed seksueel te presteren.

Al deze bovenstaande factoren kunnen ervoor zorgen dat mannen te maken krijgen met een verhoogde productie van stresshormonen. Dit leidt dan weer tot een verminderde bloedtoevoer naar de penis en uiteindelijk dus tot erectieproblemen. Het is daarom belangrijk om dus niet alleen naar de fysieke, maar ook emotionele, psychologische én sociale factoren te kijken wanneer je jouw erectieproblemen wil laten behandelen.

Wees dus vooral niet ontmoedigd en weet dat je niet alleen bent! Met behulp van de juiste behandeling en (kleine) aanpassingen aan jouw levensstijl kun jij jouw erectieproblemen opnieuw de baas zijn én weer zoals vroeger genieten van een gezond en spannend seksleven.

Terug naar blog

Reactie plaatsen