Missionaris standje

Wat is het missionaris standje?

Bij het missionaris standje ligt de partner die ontvangt op de rug, terwijl de penetrerende partner zich boven op de andere partner bevindt. De hoofden van beide partners zijn tijdens het vrijen in deze positie naar elkaar gericht. 

In deze intieme positie heeft de partner die bovenop ligt de vrijheid om het ritme en de snelheid van de bewegingen te bepalen. Ondanks dat de missionarishouding het meest populaire seksstandje is in de westerse wereld, is het interessant om te weten dat deze specifieke positie niet wordt genoemd in de Kamasutra, het belangrijkste Indiase leerboek over liefde, seksualiteit, huwelijk en emotionele groei.

Waar komt de naam vandaan?

Het missionaris standje - ook bekend als de missionaris positie - wordt beschouwd als één van de meest traditionele seksstandjes. Over de oorsprong van de term missionaris standje zijn er twee verschillende versies. Volgens het ene verhaal verspreidden missionarissen deze positie onder verschillende bevolkingsgroepen, omdat het in die tijd niet gepast was om geslachtsgemeenschap te hebben in andere posities. 

Een tweede verhaal vertelt dat de naam is afgeleid van de vermeende seksuele activiteiten van missionarissen. Tijdens de seksuele revolutie in de late jaren zestig werd de missionarispositie vaak gebruikt als een symbool om spot te drijven met de beperkingen die de kerk aan gelovigen oplegde.

Voordelen van dit standje

 • Bij het missionaris standje is een diepe penetratie mogelijk
 • Het is een heel makkelijke houding, het perfecte standje dus voor de eerste keer
 • De hoofden zijn naar elkaar gericht, je kunt elkaar dus aankijken én zelfs kussen
 • Een veilig standje, zonder kans op onhandige ongelukken

Nadelen van dit standje

 • Weinig bewegingsvrijheid voor de persoon die onderaan ligt
 • Vermoeiend standje voor de rug en schouders van de persoon bovenop
 • De partner die bovenop ligt bepaalt het ritme en de snelheid, en heeft dus eigenlijk de persoon onderin volledig in zijn macht
 • Het actief stimuleren van de clitoris is bij dit standje bijna onmogelijk
 • Moeilijk om klaar te komen als vrouw

 

Welke variaties zijn er van de missionaris positie?

Op het missionaris standje zijn er enkele variaties. Lees ze hieronder, en maak je avonturen onder de lakens nog spannender:

 • Zittende variatie: In deze positie ligt de persoon bovenaan niet plat, maar steunt hij op handen en knieën, en zit hij dus gedeeltelijk. Het is een uitstekend alternatief voor wie interesse heeft in anale seks.
 • Diep grotje houding: De persoon beneden ligt op de rug met licht opgetrokken benen en gebogen knieën, terwijl de persoon bovenaan steunt op handen en knieën en dus gedeeltelijk zit. Deze positie zorgt voor een diepere penetratie dan bij de standaard missionarispositie. Extra plezier en genot, dus!
 • Met de benen omhoog: De persoon beneden heft de benen omhoog en plaatst ze op de schouders van de gever.
 • Kinky twist: Bij deze variatie moet de gever de ontvanger aan het bed vastbinden, bijvoorbeeld met handboeien. Voor extra opwinding kunnen ook een blinddoek en/of zweepje worden toegevoegd.
 • Rechtopstaande missionaris: De ontvanger ligt op bed helemaal aan het voeteneind, terwijl de gever ervoor staat. De ontvanger plaatst de voeten tegen de borst van de gever. De gever kan de benen van de ontvanger vasthouden voor steun of om ze in een andere positie te brengen, zoals wijdbeens. Op deze manier heeft de gever controle over de diepte van de penetratie.

Naast al deze variaties op de missionarishouding, kun je bij deze sekspositie ook spannende producten gebruiken om jouw seksleven nieuw leven in te blazen. Een massage- of glijmiddel vormt altijd een aangename aanvulling, met name als opwarmertje tijdens het voorspel. 

Overweeg ook eens het gebruik van een (vibrerende) ring. De vibraties van zo een ring werken zowel voor de gever als de ontvanger heel stimulerend, en het dragen van zo'n ring kan bij een man bijdragen aan een langere erectie.