Wat is een Frenulum of Toompje?

In dit artikel leggen we uit wat een frenulum is bij zowel mannen als vrouwen. Het is belangrijk om te weten dat een frenulum zich op meerdere plaatsen in het lichaam bevindt. De 


Frenulum bij mannen op de penis (toompje)

De Frenulum praeputii penis is een dun stukje weefsel dat de eikel met de penis verbindt. Dit dunne stukje huid is de verbinding tussen de eikel en de voorhuid. In de frenulum zitten veel zenuwuiteinden waardoor het erg gevoelig is. Bij aanraking of stimulering van deze plek kan een orgasme opgewekt worden. De frenulum wordt bij mannen ook wel het ‘Toompje’ genoemd.


Toompje te kort

Sommige mannen ervaren pijn tijdens masturbatie of penetratie. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is een te kort toompje. Door deze beperkte verbinding kan de voorhuid niet soepel over de eikel bewegen, wat tot pijnklachten leidt. Het kan ook gebeuren dat het toompje inscheurt na masturbatie of andere seksuele activiteiten, vaak resulterend in bloedingen en pijn.

Voor mannen met een te kort toompje is er gelukkig een oplossing. Het laten insnijden en doorknippen van de frenulum, deze ingreep heet een frenulotomie. Dit klinkt heftig maar dit is een ingreep die veel wordt uitgevoerd en niet zeer ingrijpend is. 

De dokter maakt de penis schoon met alcohol en geeft hierna een lokale verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt wordt het toompje doorgesneden.


Toompje zelf doorsnijden

Sommige beweren dat het mogelijk is om het toompje zelf door te knippen. Waarschijnlijk kan dit inderdaad maar bij Mr. Stiff raden wij ten strengste af om dit zelf te doen. In je eigen penis snijden zonder medische achtergrond of begeleiding is niet het beste plan.

Heb je last van een toompje dat te strak zit? Ga langs de huisarts en binnen de kortste keren kan jij weer genieten van pijnloze seks. 


Frenulum bij vrouwen (frenulum clitoridis)

Bij de vrouw is de frenulum clitoridis een klein stukje weefsel dat vanaf de clitoris naar de binnenste schaamlippen doorloopt. De structuur is vergelijkbaar met het toompje van mannen. De rol van de frenulum clitoridis is het ondersteunen van de clitoris. Tijdens de seks draagt de gevoeligheid van dit kleine huidplooitje bij aan het lekkere gevoel en een eventueel orgasme.


Frenulum achter de lippen in de mond

In de mond zit ook een frenulum. Dit is het ‘draadje’ dat de lippen met het tandvlees verbindt. Dit stukje weefsel is zowel in de bovenlip als onderlip te vinden. Dit is tevens ook de plek waar mensen last kunnen krijgen van een aft. 


Frenulum bij de tong

Onder de tong bevindt zich ook een frenulum. Dit is het ‘draadje’ dat de tond op de juiste plek in de mond houdt. Bij mensen die last ondervinden bij het eten, praten of ademen kan besloten worden om de frenulum door te knippen