De clitoris, alles wat jij moet weten!

De clitoris: de beste vriendin van elke vrouw. Maar waar zit deze vriendin verstopt? Waarvoor dient de clitoris, en hoe stimuleer je deze? Alles wat je als vrouw - en zeker als man - moet weten over dit geweldige vrouwelijke lichaamsdeel kom je hieronder te weten.

Wat is de clitoris?

De clitoris - ook wel bekend als 'kittelaar' of kortweg ‘klit’- wordt onder vriendinnen weleens omschreven als de vrouwelijke vorm van een penis. De piemel van meisjes dus. Bij baby's met een XY-chromosoom (mannen) ontwikkelt dit orgaan zich tot een penis, terwijl het bij baby's met een XX-chromosoom (vrouwen) evolueert tot een clitoris.

Enkele interessante feitjes over de clitoris:

  • De clitoris bezit net zoals de penis een 'voorhuid', die bekendstaat als de clitorishoed of clitoriskapje.
  • Bij grote opwinding kan de clitoris stijf en gezwollen raken.
  • De clitoris reageert bij vrouwen sterk op stimulatie en kan dan in grootte toenemen.

Wist je dat de clitoris maar liefst 8.000 zenuwuiteinden bevat? Hierdoor is de clitoris eigenlijk twee keer zo gevoelig als haar mannelijke tegenhanger: de eikel. Het is goed om te begrijpen wat de clitoris is en hoe je deze het best stimuleert.

Waar zit de clitoris?

De clitoris is binnenin het lichaam van de vrouw aanzienlijk groter dan het (kleine) zichtbare deel dat boven de huid uitsteekt. Hoewel we doorgaans langs buitenaf slechts een centimeter of twee ervan waarnemen, is het orgaan binnen tot wel tien centimeter groot. 

Belangrijk om weten is dat de heel bekende G-plek of G-spot een onderdeel is van de clitoris, wat verklaart waarom de meeste vrouwen veel plezier ervaren bij stimulatie van dit gebied dat aan de binnenzijde van de vagina ligt.

Het waarneembare deel van de clitoris bevindt zich aan de bovenzijde van de vagina van een vrouw, ongeveer tussen de buitenste schaamlippen op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen.

 

Hoe kan je het best een clitoris stimuleren?

Het actief stimuleren van de clitoris speelt een belangrijke rol om het genot van vrouwen tijdens de seks te verhogen. Voor de meerderheid van de vrouwen is het bereiken van een orgasme niet mogelijk met vaginale penetratie, maar wel door gerichte stimulatie van de clitoris en het omliggende gevoelige gebied. Die stimulatie kan bijvoorbeeld met de hand, tong of een seksspeeltje gebeuren. 

Ongeveer 80 procent van de vrouwen bereikt een climax uitsluitend door stimulatie van dit 'genotsknopje', los van vaginale penetratie.

Lang werd gedacht dat de clitoris enkel bedoeld was om vrouwen klaar te laten komen. Ja, de clitoris speelt hierbij zeker een essentiële rol, maar ze dient ook nog voor andere zaken. Recentelijk hebben wetenschappers namelijk aangetoond dat de clitoris eveneens een belangrijke rol speelt in het voortplantingsproces.

Wist je dat stimulatie van de clitoris niet alleen de bloedsomloop in de vagina en de vaginale bevochtiging bevordert, maar ook het zuurstofniveau en de temperatuur in de vagina reguleert? 

Daarnaast optimaliseert de clitoris ook de positie van de baarmoederhals. Ook vertraagt de clitoris de beweging van spermacellen. Dit alles draagt bij aan het vormen van een gezonde omgeving voor een mogelijke zwangerschap. Ja, het is dus waar: een vrouw die geniet van vrijpartijen door clitorale stimulatie vergroot haar kans op zwangerschap!

Een orgasme via de clitoris

Sommige vrouwen maken graag een onderscheid tussen een vaginaal orgasme (opgewekt door stimulatie van de binnenkant van de vagina) en een clitoraal orgasme (opgewekt door een doelgerichte stimulatie van de clitoris). 

Maar eigenlijk is een puur ‘vaginaal orgasme’ niet helemaal juist. Vrouwen ervaren namelijk een orgasme door stimulatie van het clitorisorgaan, waarbij de achterkant van dit orgaan, dat ongeveer tien centimeter groot is, gestimuleerd wordt aan de binnenkant van het lichaam. Een vaginaal orgasme is dus ook een orgasme dat via de clitoris gebeurt.

Het is dus belangrijk om te weten dat het spreken over twee afzonderlijke soorten orgasmes niet helemaal klopt, en dat de clitoris in elk type orgasme een belangrijke rol speelt.

Een overgevoelige clitoris

De clitoris is van nature heel gevoelig. Maar wist je dat haar gevoeligheid extra toeneemt vlak voor én direct na een orgasme? Op die momenten kan directe stimulatie van de clitoris soms té intens zijn. 

Maar ondanks die gevoeligheid wil je wellicht niet volledig stoppen op dat (hoogte)punt. Als je last hebt van een overgevoelige clitoris, kun je je vingers gebruiken om het gebied rondom de clitoris te stimuleren.

Ook beffen kan vaak dienen als een geschikt alternatief om de clitoris niet te overstimuleren. Maar ook hierbij geldt dat de focus niet enkel op de clitoris mag liggen, maar juist op het hele gebied eromheen.

Voor sommige vrouwen die veel last hebben van overgevoeligheid is de clitoris simpelweg te gevoelig voor directe aanraking. Een oplossing kan dan zijn om een positie te kiezen waarbij de man van achteren binnenkomt. Ook biedt enkel indirecte stimulatie, zoals het strelen of likken van de schaamlippen, in dit geval een geschikte oplossing.