Wat is Priapisme? Wij leggen het uit!

Priapisme is een medische aandoening waarbij de penis in erectie niet naar zijn slappe toestand terugkeert, ondanks de afwezigheid van seksuele stimulatie of opwinding. Priapisme kan uiterst pijnlijk zijn en kan zelfs leiden tot blijvende schade aan de penis als het niet onmiddellijk wordt behandeld. Priapisme treedt op wanneer de bloedstroom naar de penis wordt geblokkeerd, waardoor het weefsel vol bloed komt te zitten. 

Het kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, maar het kan ook optreden als reactie op een verwonding of ander trauma aan de penis. Priapisme is een medische noodsituatie en moet onmiddellijk door een arts worden behandeld om blijvende schade te voorkomen, maar kan met succes worden behandeld als het vroegtijdig wordt ontdekt.

Low-flow en High-flow priapisme

Er zijn twee hoofdtypen priapisme: low-flow en high-flow. Low-flow priapisme wordt veroorzaakt door een trage bloedstroom naar de penis en treedt meestal op zonder pijn. High-flow priapisme wordt veroorzaakt door een snelle bloedstroom naar de penis en gaat vaak gepaard met pijn.

Oorzaak van priapisme

De precieze oorzaak van priapisme is onbekend, maar men denkt dat het verband houdt met een verstoring van het evenwicht van bepaalde chemische stoffen in het lichaam die de bloedstroom naar de penis beïnvloeden. In sommige gevallen wordt deze disbalans van chemische stoffen in de hersenen veroorzaakt door het gebruik van drugs.  

Ook kan priapisme worden veroorzaakt door een verwonding aan de penis of het bekken. 

Behandeling van priapisme

Er zijn verschillende manieren om priapisme te behandelen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Als het priapisme wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, kan het behandelen van de onderliggende aandoening helpen om het priapisme op te lossen. In sommige gevallen kan medicatie worden gebruikt om priapisme te behandelen. Medicijnen die kunnen worden gebruikt om priapisme te behandelen zijn onder andere alfa-adrenerge blokkers, zoals fenoxybenzamine of phentolamine, en vasoconstrictoren, zoals epinefrine. Een operatie kan ook nodig zijn om priapisme te behandelen. Operatieve opties voor priapisme omvatten shunting, waarbij een klein buisje in de penis wordt ingebracht om het bloed af te voeren.

 

Hoe langt duurt priapisme?

Priapisme kan een paar uur tot een paar dagen duren. Als priapisme langer dan vier uur duurt, wordt het beschouwd als een medische noodsituatie en wordt u doorverwezen naar de uroloog.

Is priapisme gevaarlijk?

Priapisme is een medisch noodgeval dat zowel pijnlijk als gevaarlijk kan zijn. Indien niet onmiddellijk behandeld, kan priapisme leiden tot permanente weefselbeschadiging, erectiestoornissen en zelfs tot onvruchtbaarheid.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen