Wat is Maca? | Mr. Stiff

Maca

Wat is Maca?

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas wat in het Andesgebergte (Peru) groeit. Het is een zeer sterke wortel die op hoge hoogtes groeit vanaf 3500 meter en kan extreme weersomstandigheden overleven. Dit Knolgewas/superfood heeft een positief effect op het verhogen van het Libido en de vruchtbaarheid. Daarbij zit er in Maca ook veel ijzer (energieverhogend) en calcium (goed voor de zenuwen). Het positieve effect van Maca wordt verkregen na een inname van minimaal 1,5 gram per dag.

Maca is een van de meest onderzochte adaptogenen (een groep verschillende soorten veelzijdige, krachtige kruiden en stoffen die in staat zijn het lichaam in balans te brengen) uit Zuid Amerika. Hier in de westerse wereld is dit kruid nog redelijk onbekend, maar in India en China wordt dit kruid al eeuwenlang in de geneeskunde gebruikt. Dit helende kruid past zich aan, aan de behoefte van de persoon die het inneemt. Daarbij kan het zowel kalmerend als energie verhogend werken. Wat daarmee bedoelt wordt, is dat het de suikerspiegel reguleert, het verbetert je uithoudingsvermogen, helpt bij stemmingswisselingen en verbetert de vruchtbaarheid van de man en vrouw.

 

Maca en libido

De werkende ingrediënten voor de mens zitten voornamelijk in de wortel van de maca plant.
Dit knolgewas komt vooral voor in drie verschillende kleuren: geel, paars of wit en het lijkt min of meer op een radijs (het zit ook in de radijzen familie).
In Peru wordt de maca vers gegeten in tegenstelling tot de rest van de wereld die hem meestal in een poedervorm consumeert. Om tot een poeder te komen wordt eerst de macawortel zongedroogd en dan tot poeder vermaalt.

Zoals al eerder vermeld in dit artikel heeft maca een positieve invloed op het libido bij mannen en vrouwen (als de aanbevolen hoeveelheid wordt geconsumeerd van 1,5 gram per dag, niet langer dan 4 maanden). De maca wortel bevat meerdere stoffen die een effect heeft op de neurotransmitters die het seksuele verlangen beïnvloeden. Daarbij heeft het ook een positieve werking op de vruchtbaarheid van de man. Maca kan het testosterongehalte van de man verhogen waardoor de potentie ook omhoog gaat (en dus ook het libido).

 

Voedingswaarden van de Maca wortel

Maca is sinds kort ook een ‘’superfood’’ genoemd door de hoogwaardige voedingswaarden, mineralen, aminozuren en voedingsvezels die het bevat.

Voedingswaarde Maca: per 100 Gram

Energie 325 Kcal
Vet 3,6 Gram

Koolhydraten 71,4 Gram

Waarvan suikers 31,1 Gram

Waarvan voedingsvezels 7,1 Gram

Eiwitten 14,3 Gram

Mineralen Maca: per  100 Gram

Ijzer 15 mg
Calcium 450 mg

Kalium 2 gram

Magnesium 0,8 mg

Fosfor 220 mg

Natrium 18 mg

Koper 6 mg

Zink 12 mg

Jodium 520 mg

Ook de grond waar de Maca wortel groeit heeft ook invloed op de mineralen die in de wortel zitten. Dus het kan soms ook variëren.

Aminozuren profiel: Per 100 gram

Eiwitten totaal 14,3 gram

Asparaginezuur 1,38 gram

Glutaminezuur 2,23 gram

Arginine 1,42 gram

Leucine 1,3 gram
Valine 1,13 gram
Alanine 900 mg

fenylalanine 780 mg
Serine 710 mg
tyrosine 440 mg

Histidine 310 mg

Glycine 970 mg

Threonine 470 mg
Methionine 400 mg

Isoleucine 670 mg
Lysine 790 mg
HO-Proline 370 mg

Proline 7 mg

Sarcosine 10 mg

Vitamines in Maca poeder Per 100 gram

Vitamine C 285 mg

Vitamine B1 1 mg

Vitamine B2 0,4 mg

Vitamine B2 5,7 mg

Vitamine B6 1,1 mg

 

De wetenschap en Maca

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van maca op het libido en de uitkomsten zijn wisselend. Sommige onderzoeken zeggen dat er geen verband is tussen deze wortel en het libido. En dan aan de andere kant van het spectrum wordt er geconcludeerd dat er zeker wel een correlatie is tussen het gebruik van maca en de verhoging van het libido.

Hieronder zullen we beide kanten belichten en de wetenschappelijke onderzoeken delen

In deze studie 1* wordt er 12 weken lang getest met 56 mannen op het effect van maca en het libido. tijdens dit onderzoek kreeg een derde van de mannen 1.500 mg maca poeder, een derde 3.000 mg maca poeder en het laatste deel kreeg een placebo.

Na 8 weken in het onderzoek werd een vragenlijst afgenomen met de vraag of hun Libido verhoogd was/ meer zin in seks hadden een groot deel van de proefpersonen gaf aan dat hun seksdrive zeker verhoogd was. Wat wel interessant was, was dat het testosteron en het oestrogeen niveau hetzelfde was gebleven, maar dus dat het libido wel verhoogt was.

In deze studie 2* werd een groep van 20 volwassen mannen tussen de 20-40 jaar onderzocht. aan het begin van het onderzoek werd er bloed afgenomen en er werd gemeten hoeveel zwemmers er in het zaad van de mannen zat. Daarna moesten de testpersonen iedere dag 1.75 gr maca poeder consumeren en na 6 en 12 weken werd er weer bloed afgenomen en werd er weer gekeken hoe het zaad erbij stond. Uit deze test kwam naar voren dat de hormonen niet significant veranderde, maar dat de kwaliteit van het zaad wel was verbeterd. Dus om te concluderen als personen liever supplementen kiezen over medicatie, dan is kan het een positieve uitwerking hebben op de vruchtbaarheid en het libido.

 

Conclusie: Is Maca goed voor het Libido?

Zoals we hebben gelezen, zit maca vol met goede vitaminen, mineralen en aminozuren die goed zijn voor de gezondheid, uithoudingsvermogen, stemmingswisselingen en het libido.

Naar mijn mening is een goed dieet altijd belangrijk om het libido te verhogen, want als je ongezond leeft dan zit je ook niet lekker in je vel en heb je ook minder zin om seks te hebben. Dus Maca kan sowieso een goede aanvulling zijn voor je dieet. Dus geef dit libido verhogende superfood een kans en probeer het een keertje uit. Het kan in ieder geval niet kwaad. 


Wetenschappelijke onderzoeken:

1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/
2:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26421049/

Terug naar blog

Reactie plaatsen