De rol van beweging op het libido

De rol van beweging op het libido

 Op welke manieren kan beweging en sport het libido beïnvloeden en hoe kunnen we ons voordeel doen met deze kennis? In deze blog zullen we dieper ingaan op alle verschillende manieren ons libido natuurlijk kunnen verhogen met beweging. Uiteraard is een gezonde hoeveelheid beweging essentieel voor het behouden van een gezond libido maar welke manieren van bewegen leiden tot de beste resultaten?

De rol van krachttraining op het libido

Volgens vele studies is er niks beter voor het libido dan krachttraining. Door een flinke weerstand te bieden op de spieren en gewrichten komen er veel hormonen vrij waaronder testosteron. Dit hormoon speelt een cruciale factor bij een gezond libido.  Krachttraining reduceert ook het risico op osteoporose en voedingstekorten wat indirect weer bijdraagt aan een gezond libido.

 

Deze manier van bewegen zorgt niet enkel bij mannen voor een verhoogd libido. Volgens een onderzoek van de Florida Atlantic University bleek dat tijdens krachttraining vrouwen ook veel testosteron en groeihormoon aanmaken wat zorgt voor een verhoogd libido en tevens intensere orgasmes! Ook werkt krachttraining stress verlagend wat de zin in seks ten goede komt. Daarnaast voelen vrouwen zich meer sexy en daardoor meer gewild wat hun interesse in seksueel contact laat toenemen.  

 

De beste oefeningen die er zijn voor een toename in testosteron en daarmee het libido zijn oefeningen die zogenaamde compound movements zijn, in het Nederlands samengestelde oefeningen. Het kenmerk hiervan is dat meerdere spiergroepen tegelijk aan het werk zijn.

 

  1. Deadlift is de meest gevreesde oefening voor elke krachtsporter vanwege de enorme inzet die het vergt. Maar met deze oefeningen komt het hele lichaam onder spanning te spaan en zorgt dus voor maximale afscheiding van testosteron en groeihormoon.
  2. Squat is ook een oefening waarmee je vrijwel alle spieren in de benen aanspreekt en ook de buikspieren. Doe deze oefening enkele keren in de week en zie je libido stijgen.
  3. Sprinten is een andere explosieve beweging waarmee je vrijwel alle spieren in het lichaam aanspant. Het hele centrale zenuwstelsel moet samenwerken met spiercontractie zorgende voor optimale testosteron loslating.

 

De rol van yoga op het libido

 Yoga is misschien niet de meest voor de hand liggende manier om het libido te verhogen maar niks is minder waar. Volgens onderzoek hadden deelnemers die 12 weken yoga hadden beoefend significante verbeteringen in hun seks leven. Door yoga kunnen mensen een betere connectie krijgen tussen geest en lichaam en daardoor een beter inzicht in hun wensen en seksualiteit. Ook kan er door andere inzichten betere communicatie plaatsvinden tussen je partner wat resulteert in betere seks.

 

Naast bewustzijn helpen yoga poses uiteraard met flexibiliteit en lichaamscontrole. Bij yoga draait veel om het controleren van de bekkenbodem en de ademhaling. Beiden kunnen gebruikt worden bij seksueel uithoudingsvermogen en controle over het orgasme. Ook zijn er vormen van tantra yoga waar men de seksualiteit op verschillende manier kan onderzoeken.

 

Een populaire bekkenbodemoefening die de spieren kan versterken rondom de bekken organen zoals rectum, uterus en blaas is de Kegel oefening.

Een simpele Kegel oefening gaat als volgt.

 

  1. Span de bekkenbodemspier aan (dit is het gedeelte tussen de genitaliën en de anus) en houd dit vast gedurende 5 seconden.
  2. Ontspan de bekkenbodemspier en tel af gedurende 5 seconden.
  3. Doe dit voor 10 herhalingen en neem dan rust. Herhaal dit 3 keer.

 

Deze oefening wordt als een eerste behandeling vaak voorgeschreven aan mannen die met een erectiestoornis te maken krijgen omdat het bloedsomloop en spiermassa in dat gebied stimuleert.

 

De rol van cardio op het libido

Cardiovasculaire bewegingen zoals zwemmen, rennen en fietsen kunnen helpen met een verhoging van het libido. Door aerobe oefeningen komt er een verhoogde bloedsomloop naar de genitaliën waardoor erectiefunctie verhoogd wordt. Ook helpt cardio met het reduceren van stress en angst wat indirect bijdraagt aan een goed libido. Door cardio verlies je vet rondom de buik wat een boost kan geven aan de bloedtoevoer naar de penis resulterende in betere erecties.

 

Te veel cardio kan echter een averechts effect hebben. Omdat cardio zorgt dat het lichaam in katabole toestand komt zal het lichaam op den duur na een te lange cardio sessies spieren verbranden. En laat het nou net zo zijn dat juist de spieren ook een grote rol spelen bij het libido.

Zorg dan ook dat je voor een lange cardio sessie langzame koolhydraten nuttigt zoals havermout en een banaan, neem direct na een lange cardio sessie ook weer koolhydraten en proteïne tot je om de spierafbraak minimaal te houden.

 

 Concluderend kunnen we dus stellen dat een stevig potje bewegen op elke manier goed is voor het libido en dat dit kan ingevuld worden op allerlei verschillende manieren. Dus kies een manier van bewegen die voor jou fijn voelt en bij je past en beweeg! Op die manier houd je het voor jezelf leuk tussen de lakens!

Terug naar blog

Reactie plaatsen