Buikpijn na seks, wat kan je er tegen doen?

Buikpijn na seks, wat kan je er tegen doen?

Buikpijn na seks is niet nieuw en al zeker niet uitzonderlijk. Wereldwijd zijn er veel vrouwen die te maken krijgen met dit probleem. Ze weten vaak niet wat de oorzaak er van is en al zeker niet wat ze er tegen kunnen doen. Deze vorm van buikpijn kan heel vervelend zijn en kan zelfs alle plezier van de vrijpartij wegnemen. Niet leuk dus.

Daarom leggen we jou in dit artikel uit wat de mogelijke oorzaken zijn van buikpijn na seks en wat je er tegen kan doen. Zo kunnen jij en je partner weer volop genieten van jullie leven tussen de lakens, zonder achteraf te maken te krijgen met vervelende kwaaltjes.

 

De oorzaken van buikpijn na seks


Er zijn veel verschillende oorzaken die buikpijn kunnen veroorzaken na het vrijen. Het is belangrijk om te weten dat dit slechts de meest voorkomende oorzaken zijn, en dat het dus mogelijk is dat er nog een andere oorzaak aan de basis ligt van jouw buikpijn na de seks.

  • Het orgasme en de bekkenbodemspieren: Tijdens een vrouwelijk orgasme trekken de bekkenbodemspieren ritmisch samen. Het zijn net deze samentrekkingen die bij sommige vrouwen te gespannen of krachtig zijn, waardoor buikpijn optreedt na een seksuele activiteit.

 

  • Diepe penetratie: De baarmoeder is een heel gevoelig orgaan en bij sommige vrouwen is dit orgaan nog net dat tikkeltje gevoeliger. Daarom kan de baarmoeder bij een diepe penetratie geïrriteerd raken bij die vrouwen, wat dan ook direct hun pijn na de geslachtsgemeenschap verklaart. Daarnaast kan ook een verhoogde gevoeligheid van de eierstokken pijn veroorzaken bij een diepe penetratie. De eierstokken liggen vlak bij de baarmoeder, waardoor het vaak moeilijk is om te achterhalen welke van de twee geïrriteerd is geraakt tijdens het vrijen en dus de pijn veroorzaakt.

 

  • Een seksueel overdraagbare aandoening – of kortweg SOA – is ook een veelvoorkomende oorzaak van pijn na (of tijdens) seks. Daarom is het belangrijk om altijd veilig aan geslachtsgemeenschap te doen. Zo bescherm je je eigen vagina en voorkom je vervelende kwaaltjes. En ook niet onbelangrijk: je beschermt ook je sekspartner tegen eventuele Soa’s. Vrijen is meer dan oké, maar doe het steeds veilig!

 

  • Menstruatie en hormonen: Ook menstruaties kunnen buikpijn veroorzaken na de seks. Daarom krijgen sommige vrouwen te maken met deze pijn als gevolg van menstruatiekrampen. Deze oorzaak treedt in de meeste gevallen op rond de periode van de menstruatie. Heb jij dus vooral rond de periode van jouw menstruatie last van buikpijn na de seks? Dan ken je hoogstwaarschijnlijk nu al de oorzaak van jouw pijn na de geslachtsgemeenschap.

 

  • Darmproblemen: Onze darmen maken een groot deel uit van onze buik. Dit verklaart waarom ook de darmen vaak een oorzaak kunnen zijn van buikpijn na de seks. Wereldwijd is er een groot aantal vrouwen dat aan een darmsyndroom leidt, zoals het prikkelbare darmsyndroom, een spastische darm, obstipatie, enzovoort … Bij seksuele activiteit wordt er vaak een druk op de darmen uitgeoefend. Deze druk verhoogt de activiteit in de darmen, waardoor een vervelende pijn waargenomen kan worden.

 

  • Gekantelde baarmoeder: Een gekantelde baarmoeder - ook vaak retroflexie of retroversie van de baarmoeder genoemd - kan bij vrouwen ook een oorzaak zijn van buikpijn na seksuele activiteit. Tijdens de seks kan een gekantelde baarmoeder door bepaalde bewegingen verder worden gekanteld of verplaatst. Dit kan een irritatie of pijn veroorzaken, vooral bij vrouwen met een gevoelige baarmoederhals, of bij vrouwen die last hebben van een beperkte mobiliteit van hun baarmoeder.

 

  • Een blaasinfectie: Een infectie aan je blaas kan tot slot ook een oorzaak zijn van buikpijn na seksuele activiteit. Deze buikpijn is vooral waarneembaar als een brandend gevoel in je onderbuik of in je bekkenstreek. Uiterst vervelend en niet leuk om je vrijpartij mee af te sluiten. 

De bovenstaande lijst met mogelijke oorzaken voor buikpijn na de seks is – zoals we al schreven – indicatief en niet volledig. Hoewel de kans groot is dat de oorzaak van jouw buikpijn hierboven opgesomd staat, kan het toch zijn dat nog een andere oorzaak aan de basis ligt van jouw buikpijn.


Oplossingen tegen buikpijn na de seks 


Nu je de oorzaak kent van jouw buikpijn na de seks, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je deze buikpijn kan oplossen of nog beter: hoe je ze kan voorkomen. 

Als je maar enkele keren last hebt van buikpijn na de seks, of eerder heel weinig, volstaat het in de meeste gevallen om een aspirine of een paracetamolletje in te nemen. Dit kan voornamelijk een oplossing bieden wanneer je maar een tijdelijke pijn ervaart die van korte duur is. Een pijnstiller verlicht de pijn en laat je weer beter voelen. Als je maar kort een pijn voelt na de seks, is dit in de meeste gevallen maar een tijdelijk fenomeen en moet je je geen zorgen maken. Het gaat dan ook vaak vanzelf weer over. 

Als je buikpijn na de geslachtsgemeenschap wél lang aanhoudt en blijft duren, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Pijnstillers helpen in dit geval vaak niet, waardoor een bezoekje aan de huisarts een goed isee is. Hij/zij kan jou dan verder helpen en bepalen welke stappen er genomen moeten worden om de oorzaak van jouw buikpijn te achterhalen. Weet dat dit een veel voorkomend fenomeen is, en dat je je in geen enkel geval hoeft te schamen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen over wat buikpijn na de seks precies inhoudt. Er zijn dus heel veel verschillende factoren die aan de basis kunnen liggen van dit vervelende kwaaltje. Om precies uit te maken welke van deze oorzaken op jouw lichaam van toepassing is, is het verstandig om langs te gaan bij een huisarts. 

Ben je nog op zoek naar veilige libido-boosters of andere supplementen om jouw seksleven spannender te maken? Neem dan zeker eens een kijkje op onze webshop. Daar vind je 100% natuurlijke erectiemiddelen die geen bijwerkingen opleveren, en dus ook geen buikpijn!

Terug naar blog

Reactie plaatsen